Enigma

Over Enigma

Het betalingsverkeer vervult een belangrijke basis binnen de Nederlandse samenleving. Dagelijks worden miljoenen betalingen uitgevoerd, met betaalpassen en giraal, nationaal en internationaal. Binnen deze markt zijn veel partijen actief die allemaal baat hebben bij een goed geregeld betalingsverkeer. Om dit mogelijk te maken zijn er verschillende wetten en regels in het betalingsverkeer vastgesteld, in zowel binnen- als buitenland.  Regelgeving omtrent betalingsverkeer is nodig zodat duidelijk is welke rollen en activiteiten partijen in de betaalmarkt mogen uitvoeren.

De komende periode staan er veel veranderingen op til op zowel Nederlands als Europees niveau. Dit heeft impact op alle marktdeelnemers, van bank tot bedrijf en van NGO tot overheidsorganisatie.

Een van de meest in het oog springende veranderingen op gebied van wet- en regelgeving betreft de herziene Payment Services Directive (PSD2). Het voorstel van de Europese Commissie tot herziening van de Europese betaalrichtlijn breidt de werkingssfeer van de huidige betaaldienstregels uit. Daar bovenop beperkt de voorgestelde verordening het in rekening brengen van kosten aan gebruikers van bepaalde elektronische betaalmogelijkheden (afwikkelvergoedingen). Dit betekent dat, indien de herziening van de PSD wordt aangenomen, aanbieders van betalingsdiensten moeten controleren of hun diensten PSD2 compliant zijn.

Actuele onderwerpen

PSD2

Als gevolg van de herziening van de PSD  moeten aanbieders van betalingsdiensten controleren of hun diensten PSD II compliant zijn. Wat gaat er veranderen? Veel. Wat verandert er voor u?

Lees Meer

Betaalinstellingsvergunning

Wanneer een onderneming start met het verwerken van betaaltransacties of met het aantal transacties boven een bepaalde drempel komt, heeft deze onderneming een vergunning nodig van DNB of AFM.

Lees meer