Column Paul Jans
2019: het jaar van vernieuwing
We zijn trots op ons nieuwe kantoorpand, trots op ons nieuwe bedrijfslogo en ook trots op onze nieuwe website www.enigmaconsulting.nl. Enigma start 2019 fris en weer helemaal bij de tijd.

Voor de financiële sector wordt 2019 ook het jaar van vernieuwing. We zien de eerste stappen van die ontwikkelingen terug bij onze klanten en in de maatschappij. Betalingsverkeer is weer een belangrijke drijver van innovaties in de financiële sector. Met instant payments beweegt de dienstverlening naar een 365 dagen, 24 uurs bedrijfsvoering. Door PSD2 zijn alle betaaltransacties van klanten (na hun toestemming) voor derde partijen beschikbaar om nieuwe diensten aan te bieden. Dit soort ontwikkelingen gaat veel verder dan een betere dienstverlening en hebben impact op de hele markt en onze maatschappij.
Lees de column
DACT Treasury Beurs en Treasury Barometer
Op 16 November vond alweer de 16e DACT Treasury Beurs plaats. De DACT Treasury Beurs is hét Nederlandse evenement waar aanbieders en afnemers van treasurydiensten en -producten elkaar ontmoeten. Tijdens het DACT evenement werd de vijfde Treasury Barometer gepresenteerd, waarin Enigma Consulting en Rabobank de nieuwste trends en ontwikkelingen in het (corporate) treasurylandschap beschrijven. Lees verder voor het verslag van Bas Kolenburg en om de Treasury Barometer te downloaden.
Lees het artikel
Vergunningsaanvragen kunnen bijna formeel worden ingediend
Na een vertraging van bijna een jaar is de implementatiewet van de PSD2 op 4 december 2018 aangenomen in de Eerste Kamer. Dat betekent dat de PSD2-bepalingen zeer binnenkort als wet gaan gelden. Het lijkt erop dat aanbieders van rekeninginformatiediensten of betaalinitiatiediensten nog dit jaar kunnen overgaan tot het indienen van een formele vergunningsaanvraag. In dit artikel beschrijft Geert Blom waar aanbieders op moeten letten bij het aanvragen van een vergunning en schetst hij de tijdslijnen.
Lees het artikel
De Payment Accounts Directive (PAD)
Aanbieders van betaalrekeningen moeten vanaf 31 oktober 2018 voldoen aan de transparantie-bepalingen uit Payment Accounts Directive (PAD). In deze richtlijn gaat het om transparantie, wisselen van bank en toegang tot een basisbetaalrekening. Betaaldienstaanbieders moeten op kostenoverzichten en andere documenten standaard termen gebruiken voor betaaldiensten. In dit artikel legt Harro Janssen uit wat de Payment Accounts Directive betekent voor banken.
Lees het artikel
Vallen spaarrekeningen onder het bereik van PSD2?
Met de PSD2-richtlijn wil de Europese Unie innovatie van betaaldiensten stimuleren door nieuwe partijen de kans te geven om toe te treden tot de betaalmarkt. Onder PSD2 krijgen nieuwkomers in het betalingsverkeer de mogelijkheid om met expliciete toestemming van rekeninghouders bij banken toegang te krijgen tot rekeninginformatie. In dit artikel gaat Maarten van Denzen, juridisch consultant van Enigma Consulting, in op de vragen ‘wat is een betaalrekening?’ en ‘vallen spaarrekeningen onder het bereik van PSD2?’.
Lees het artikel
ONZE CONSULTANTS HELPEN U GRAAG VERDER
info@e
nigmaconsulting.nl

+31 (0)30-2760535
Af- of aanmelden | www.enigmaconsulting.nl