Is er wel ruimte voor de creditcard in de portemonnee?

Na afloop van het gebruikelijke rondje door de supermarkt sta ik altijd nieuwsgierig bij de kassa te wachten. Noem het beroepsdeformatie, maar stiekem kijk ik toch altijd, met in achtneming van de privacy natuurlijk, met welke pas betaald wordt. Bankpas… bankpas… bankpas… creditcard! Het valt op dat binnen Nederland de creditcard volkomen weggevaagd lijkt door de bankpas en iDeal. Is er in Nederland wel ruimte voor de creditcard?

Het land van de bankpas

Betalen met een pas is heel normaal. Zo telde Nederland in 2014 maar liefst 2,9 miljard bankpasbetalingen. De betalingen met deze pas worden direct van je bankrekening afgeschreven. Slechts 40 miljoen keer werd gekozen voor het betalen met de creditcard. Wat neerkomt op 1% van de betalingen. Wanneer wij de creditcard gebruiken, doen wij dit voornamelijk buiten Nederland. Wat houdt een creditcard precies in en waarom wordt deze binnen Nederland zo weinig gebruikt?

Wat is een creditcard?

Een creditcard is een pas, die net als de bankpas gebruikt kan worden voor het doen van betalingen in een winkel, het opnemen van geld maar ook voor het doen van onlinebetalingen. Het grote verschil met de bankpas is dat de betaling niet direct wordt afgeschreven van de bankrekening. In plaats daarvan wordt het bedrag afgeschreven van de creditcardrekening en aan het einde van de maand gedeeltelijk of in zijn geheel terugbetaald vanaf de bankrekening. Daarnaast biedt de creditcard veel voordelen, aankopen zijn verzekerd en bij een fout gelopen transactie is er een grote kans dat de bank kan helpen het geld terug te krijgen. Dit in tegenstelling tot een fout gelopen transactie met een betaalpas.

Creditcard is duur!

Er bestaan veel misverstanden over de creditcard. Een creditcard zou duur zijn, het is een krediet en dus zal je wel veel rente moeten betalen. Dit is niet waar. Het overgrote gedeelte van de creditcards in Nederland zijn zogeheten ‘charge cards’. Deze kaarten bieden slechts tot het einde van de maand een ‘krediet’. Omdat het gehele bedrag direct wordt afgelost, worden hiervoor geen kosten in rekening gebracht. Alleen bij rood staan wordt een hogere rente berekend dan bij rood staan op een betaalrekening.

Nederland, een land van gewoontes

Betalingen met de creditcard zijn verzekerd tegen verlies, diefstal en zelfs schade. Online aankopen doen is veilig en eenvoudig en loopt een transactie verkeerd af of wordt fraude gepleegd dan kun je het geld terugvorderen. Ondanks al deze voordelen grijpt de gemiddelde Nederlander bij de kassa liever naar de bankpas en bij online aankopen terug naar het vertrouwde iDeal. Van huis uit krijgen wij mee dat sparen goed is en lenen verkeerd. Het woord ‘krediet’ is nog steeds een beetje vies. Het creditcardgebruik is de laatste jaren maar mondjesmaat gegroeid en banken zetten voortdurend in op ontwikkeling van alternatieven.

Ruimte voor de creditcard

Dat het gebruik van de creditcard maar langzaam groeit, de ontwikkelingen op de markt niet stilstaan en het imago van de creditcard slecht is, is helder. Daarnaast komt dat de opbrengsten van het creditcardgebruik door de lage rente steeds minder worden. De Nederlander laat de creditcard binnen de landsgrenzen links liggen. Als de Nederlandse creditcardaanbieders van dit wereldwijd succesvolle product nog iets willen maken, wordt het tijd dat ze gaan investeren! Investeren in een goede naam, het wegnemen van het onterecht slechte ‘kredietimago’ en investeren in een vooruitstrevend product. Alleen dan maakt de creditcard in het land van de bankpas nog kans.

Martijn Kieft
Martijn Kieft
Consultant

Naar:

Artikelen Overzicht

Praat mee!

Kennisabonnement


Onze consultants

Lees ook: