Verslag DACT Treasury Beurs en presentatie van Treasury Barometer

Op 16 November vond alweer de 16e DACT Treasury Beurs plaats. De DACT Treasury Beurs is hét Nederlandse evenement waar aanbieders en afnemers van treasurydiensten en -producten elkaar ontmoeten. Er komen jaarlijks circa 600 deelnemers dit event bezoeken.

Enigma Consulting en Bellin zijn al sinds jaren een vaste standhouder van de Treasury Beurs en deze gelegenheid werd dan ook aangegrepen om onze klanten en nieuwe prospects te spreken. Tevens was er ruimte voor informele contacten en het onderhouden van netwerken.

Nieuw was dat er dit jaar, naast de vakinhoudelijke workshops, ook productdemonstraties werden gegeven. De productdemonstratie van Enigma Consulting over het treasury systeem Bellin tm5 werd erg goed bezocht. Belangrijke trends op de DACT Treasury Beurs waren de snel ontwikkelde treasury technologie en de veranderde value chain van banken.

Traditiegetrouw vond aan de vooravond van de Treasury Beurs de Round Table plaats waar de uitkomsten van de jaarlijks Treasury Barometer werden gepresenteerd. De Treasury Barometer is ontwikkeld door Enigma Consulting en de Rabobank om de nieuwste trends en ontwikkelingen in het (corporate) treasurylandschap te volgen. De Treasury Barometer 2018 is gebaseerd op een enquête,  uitgevoerd in het midden van 2018, en presenteert de belangrijkste resultaten van de inmiddels vijfde Treasury Barometer.

De editie van 2018 bevatte enkele wijzigingen met als doel de ervaring van de lezer te verbeteren. Eén verandering was om over te gaan naar een online publicatie van de Treasury Barometer, omdat lezers de voorkeur geven in deze tijd aan een digitale kopie boven een papieren exemplaar. En om de online leeservaring te verbeteren, bevat de Treasury Barometer 2018 veel infographics om de resultaten op een meer geconcentreerde en visueel aantrekkelijke manier te presenteren.

Verder zijn de drie thema’s van de Treasury Barometer van dit jaar voorgeselecteerd, zodat de treasurers ook een interessanter vragenlijst werd aangeboden:
1. Duurzaamheid
2. Diversiteit en Talentontwikkeling
3. Connectiviteit

Opmerkelijk was dat vanaf het moment dat het thema Duurzaamheid werd gekozen, het leek alsof veel treasurers besloten om een “groene” financiering te plaatsen, omdat de lijst met de “groene” emittenten van dit jaar steeds langer werd:  VolkerWessels, Heerema, Fugro, Schiphol , De Nederlandse staat, Renewi, om er maar een paar te noemen.

We waren ook geïnteresseerd om te begrijpen hoe treasurers zich voorbereiden op technische innovaties. De meerderheid van de treasurers antwoordde dat ze geen ‘technology roadmap’ hebben, hoewel de technologische innovaties en veranderingen in de waardeketen zich snel ontwikkelen. Of dit wordt veroorzaakt door het feit dat treasurers zichzelf meer zien als ‘follower’ dan ‘early adaptor’ of dat de technologische ontwikkelingen gewoon te overweldigend zijn, is moeilijk te zeggen.

Het volledige rapport van de Treasury Barometer kan worden gedownload via

www.treasurybarometer.nl

Robert Jan Wekking
Robert Jan Wekking
Managing Partner
Mike Adrichem
Mike Adrichem
Senior Consultant

Naar:

Artikelen Overzicht

Praat mee!

Kennis- abonnement


Onze consultants

Lees ook: