Digitale schuldhulpverlener Buddy Payment ontvangt PSD2-licentie, ondersteund door Enigma Consulting
Buddy is een Nederlandse Fintech die zich richt op het ondersteunen van financieel kwetsbare burgers. Buddy heeft deze week een PSD2-vergunning ontvangen van De Nederlandsche Bank (DNB). Met deze licentie voor Account Information Service Provider (AISP) heeft Buddy toegang tot transactiegegevens en kan het kwetsbare Nederlanders helpen financiële problemen te voorkomen en schulden te innen. Buddy doet dit door actief te budgetteren, de mogelijkheden voor toeslagen te beoordelen en ervoor te zorgen dat de vaste kosten altijd worden betaald.

Het is voor het eerst dat een sociale Fintech in Nederland een PSD2-licentie heeft ontvangen. Gedurende de gehele periode van voorbereiding en documentatie werd Buddy ondersteund door Maarten van Denzen, Senior Legal Consultant bij Enigma Consulting.

Maarten: “Buddy was een van de eerste partijen die in Nederland een PSD2-licentie aanvroeg. Hoewel het niet eenvoudig is om een ​​betalingsinstelling te worden, vooral voor een kleine startup zonder bancaire connecties en beheerd door jongeren, kan ik met trots zeggen dat we het gehaald hebben. Proactief samenwerken met de gemotiveerde mensen van Buddy en tegelijkertijd DNB op één lijn houden, laat echt zien dat alles mogelijk is. Ik kijk er naar uit om onze samenwerking als Risk & Compliance officer van Buddy Payment voort te zetten. ”

Budgetteren en prioriteiten stellen
De Buddy-app was oorspronkelijk een product van acht Nederlandse gemeenten, Buddy Payment en Rabobank. Buddy wil de schuldpositie van kwetsbare Nederlanders verbeteren en waar mogelijk voorkomen dat ze in een dergelijke situatie terechtkomen. Op basis van betalingsgegevens maakt de app een overzicht van iemands vaste kosten en het bedrag dat per periode vrij besteed kan worden. De app kan ook automatisch berichten naar autoriteiten sturen om naheffingen te voorkomen, bijvoorbeeld bij te late betaling of onjuiste betalingen. Het is juist dit laatste dat regelmatig de problemen veroorzaakt die al bestaan.

Naast het geven van prioriteit aan de betaling van vaste kosten, gebruikt Buddy toegang tot de betalingsgegevens om de inkomsten te schatten. Op basis hiervan beoordeelt het systeem of iemand recht heeft op toeslagen voor bijvoorbeeld huur, zorg of kinderopvang. Een kleine inkomensstijging leidt er soms toe dat iemand net boven een bepaalde grens valt en het recht op de uitkering verliest. Wie te laat komt, kan in ernstige financiële moeilijkheden komen.

Licenties openen deuren
Na een pilot in acht gemeenten ging het snel. Buddy neemt momenteel deel aan een aanbesteding voor een aanvraag voor financiële bijstand, waarbij 89 gemeenten betrokken zijn. Met een gezonde dosis nervositeit kijkt het bedrijf uit naar de nabije toekomst: “Het was een complex proces omdat we als startup alles vanaf nul moesten opbouwen. Nu we de licentie hebben, kunnen we eindelijk aan de slag. ” zei CEO en medeoprichter Camiel Kuiper.

Samen met Enigma Consulting begint het Buddy-team zich nu te richten op de tweede PSD2-licentie die ze van DNB willen krijgen. Met de extra PISP-licentie kan Buddy Payment transacties namens hun gebruikers uitvoeren. “Op deze manier kunnen we acties en diensten leveren om van bankieren een frictie loze ervaring te maken, zonder stress. Ons doel is dat onze gebruikers financieel stabiel zijn en besparingen opbouwen voor een regenachtige dag. We willen het hele Enigma-team bedanken voor hun harde werk en kennis op het gebied van verguninningsaanvragen in de financiële sector. ”

Contact

Maarten van Denzen
Maarten van Denzen
Senior Legal Consultant

Naar:

Artikelen Overzicht

Praat mee!

Kennis- abonnement


Onze consultants

Lees ook: