Column april 2019

Disruptie in de (betaal)wereld

Eindelijk, op 19 februari 2019 is de nieuwe Europese richtlijn Payment Service Directive 2 (PSD2) in Nederland in werking getreden. Samen met de invoering van instant payments wordt het fundament gelegd voor innovatie en nieuwe services in het betaal- en banklandschap.

Waar in de online wereld “instant” al de norm was, wordt ook in de betaalwereld real-time overboeken 365 dagen per jaar, 24 uur per dag, het nieuwe normaal. En met PSD2 wordt de ontkoppeling van infrastructuur en diensten gerealiseerd, iets wat in de telecomwereld en de energiewereld al veel eerder is gebeurd.

Dit is de basis voor innovatieve partijen om eindelijk aan de slag te gaan en nieuwe financiële producten en diensten aan te bieden. Daar is dan wel een PSD2 betaalinstelling vergunning voor nodig en we zien dan ook vele partijen die we mogen begeleiden bij dit aanvraagproces. Met de nieuwe oplossingen ontstaat concurrentie op allerlei vlakken. De open economie start nu echt. We zien dat betalen aan de kassa straks volledig automatisch verloopt, je loopt zo de winkel uit. Er ontstaan platformen die die de draaischijf worden voor producten en services van meerdere achterliggende banken en verzekeringsmaatschappijen. En er zijn nu al digitale oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals schuldhulpverlening. Een partij als Buddy Payment bijvoorbeeld weet draagvlak te creëren in het sociaal domein met gemeentes, zorgverzekeraars en allerlei belangen groeperingen om de schuldproblematiek hanteerbaar, sociaal betrokken en efficiënt te maken.

We zien ook nog steeds een andere vorm van disruptie. Terrorisme, mensenhandel en oorlog ontwrichten grote delen van de wereld met aanhoudende vluchtelingenstromen tot gevolg. Via onze eigen goede doelen stichting zepachallenge.nl willen we juist alleenstaande vluchtelingenkinderen een helpende hand toesteken. Daarom fietsen we ook dit jaar weer binnen 24 uur naar Parijs en hopen we op uw steun.

Paul Jans

Paul Jans

Managing Director

Naar:

Artikelen Overzicht

Praat mee!

Kennis- abonnement


Onze consultants

Lees ook: