Bij de meeste consumenten is het bekend: een vinkje op de website dat de leverancier toestemming geeft om de kosten van het gekochte te incasseren. De klant ondertekent fysiek noch elektronisch terwijl dat strikt genomen wel zou moeten.

Aangescherpte regelgeving

SEPA schrijft een handtekening voor zodat dit gedoogbeleid minder makkelijk kan worden gehandhaafd. De bank van de incassant heeft zich tenslotte gecommitteerd aan de SEPA standaarden. De aangescherpte regelgeving maakt een elektronische variant van de huidige papieren machtiging praktisch noodzakelijk.

1. De bank moet haar klanten een witte of zwarte lijst aanbieden waarop ze expliciet kunnen aangeven welke incasso’s wel of niet mogen. Wel of niet uitvoeren moet van elke incasso gecontroleerd worden.

2. Voor elke zakelijke incasso moet de bank van de debiteur deze valideren tegen de machtiging van de debiteur. De match moet 100% zijn. Voor algemene incasso’s is de controle in Nederland (nog) niet verplicht.

3. Bij een wijziging in de gegevens op de machtiging moet de incassant, eenmalig, zowel de oude als de nieuwe MRI meesturen. Deze wijzigingen worden idealiter direct doorgevoerd in de machtiging van de consument.

Elektronische machtigingen, of e-Mandates, zijn de sleutel voor een volledig geautomatiseerde verwerking van incasso’s.

Acceptatie

Acceptatie door de Nederlandse consument zal nauwelijks of geen probleem zijn. De incasso is in Nederland volledig ingeburgerd en de werking van de elektronische machtiging zal gelijk aan die van iDEAL zijn.

De acceptatie binnen het bedrijfsleven (zie ook elders op deze site) is, onder andere, gegroeid door de introductie van twee nieuwe rollen.

1. De (e-)Mandate Service Provider oftewel MSP. Een oplossing voor elektronisch machtigen van derde partijen kan worden gekoppeld aan de Nederlandse e-Mandate-oplossing zonder additionele investering aan de kant van de incassant.

2. De Collecting Payment Service Provider, als variant op de reeds bekende PSP. Derde partijen kunnen elektronische machtigingen afsluiten voor eigen naam en rekening, inclusief een incassocontract met de bank.

De volgende banken ondersteunen Incassomachtigen: ABN AMRO Bank, ASN Bank, Bank Nederlandse Gemeenten, BNP Paribas, Deutsche Bank, ING Bank, KNAB, De Nederlandse Waterschapsbank, Rabobank, , RegioBank, SNS Bank en Triodos Bank (bron: Betaalvereniging Nederland).

Rink Slotema
Rink Slotema
Senior Consultant

Naar:

Artikelen Overzicht

Praat mee!

Kennisabonnement


Onze consultants

Lees ook: