Geld binnen vijf seconden op de rekening van de begunstigde. Een bijna onvoorstelbare snelheid van betalen. De ontwikkelingen zijn volop gaande en achter de schermen werken banken hard aan de bouw van het platform waarmee Instant Payments vanaf mei 2019 op grote schaal beschikbaar komt in Nederland.

Wat zijn Instant Payments?

Een Instant Payment is een overboeking die banken binnen enkele seconden bijschrijven op de bankrekening van de begunstigde. Deze dienst is op ieder moment van de dag en alle dagen van het jaar beschikbaar. Het onderscheid tussen werkdagen en niet-werkdagen valt hiermee weg. Op dit moment gaat het om overboekingen in euro’s binnen en tussen SEPA-landen. Door de European Payment Council (EPC) is een Europees schema opgesteld voor SCT Instant-betalingen, net zoals een schema bestaat voor SCT- en SDD-betalingen.

Cijfers en feiten

  • Maximaal 10 seconden voordat geld op de rekening staat.
  • Beschikbaar 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar.
  • Maximum bedrag van 15.000 euro op dit moment in Europa. In Nederland en België geen bedraglimiet.
  • Voor transacties zowel binnen een SEPA-land als tussen SEPA-landen.
  • Digitale betaalmethode, voor online gebruik en verbonden met nieuwe technologieën.
  • Draagt bij aan verdere harmonisering van Europese betalingsverkeer en interne markt van Europese Unie.
  • Gebaseerd op de SEPA Credit Transfer structuur.

Bron: European Payments Council (EPC)

Europa

Sinds november 2017 verzendt een aantal Europese banken SCT Instant betaalopdrachten op basis van het Europese schema. België volgt in november 2018 en Nederland in mei 2019. Landen als Italië en Oostenrijk overwegen de lancering. Een aantal landen in Centraal- en Oost-Europa, zoals Hongarije, Roemenie en Tsjechië, treffen voorbereidingen om voor hun eigen muntsoorten een SCT Instant betalingsdienst te lanceren in 2018 of 2019. De afwikkeling van de opdrachten tussen banken vindt plaats via clearing- en settlementpartijen, zoals equensWorldline en EBA Clearing.

Daarnaast is een nieuwe ontwikkeling gaande. De Europese Centrale Bank (ECB) is namelijk bezig met de ontwikkeling van een platform waarmee het mogelijk wordt om 365 dagen per jaar binnen enkele seconden een banktransactie te doen. De nieuwe dienst heet TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) en wordt naar verwachting in november 2018 gelanceerd. 600 banken zijn gestart om hun systemen op orde te brengen voor Instant Payments.

instant payments ecb

Nederland

De Nederlandse financiële sector zet in op transactieverwerking binnen vijf seconden en hanteert geen bedraglimiet. In Europa houden banken een snelheid van tien seconden aan en een limiet van €15.000. In Nederland is gekozen voor een ambitieuzer plan om meteen een groot bereik te creëren. De grotere banken en betaaldienstverleners in Nederland werken actief mee. Verschillende Nederlandse banken gaan Instant Payments via mobiel- en/of internetbankieren aanbieden en regelen dat hun bankrekeningen bereikbaar zijn voor Instant Payments afkomstig van anderen. Deze overgang van batch naar real time wordt de nieuwe standaard in het betalingsverkeer.

Tijdslijnen

In de planning voor de ontwikkeling van het platform staat de komende periode de afronding van de bouw van de infrastructuur, het testen en het inrichten van de administratieve processen centraal. Begin 2019 staat de pilot gepland. In mei 2019 start de uitrol waarbij in principe alle betaaldienstaanbieders de infrastructuur kunnen gebruiken. Vanaf dat moment kunnen zij Instant Payments aanbieden aan hun klanten.

instant payments dnb

Bron: Nederlandse Betaalvereniging