Een creatieve kijk op beleggingen

Wie vandaag de dag 36,000 euro van zijn spaarrekening opneemt heeft ruime keus aan beleggingen: 400 aandelen Apple Incorporated, 1 kilogram goud, 850 vaten onbewerkte olie, 6 flessen 1914’s Moët & Chandon of één collector’s editie Birkin Niloticus handtas van Hermès. Het zijn de laatste twee tastbare investeringen die recent winnen aan populariteit.

Wat zijn de investeringsmogelijkheden in een klimaat waar negatieve rente domineert? Je laat je spaargeld staan en bent daarmee dief van je eigen portemonnee, je neemt het op en stopt het in een oude sok of je gaat op zoek naar andere mogelijkheden om nog wat van je geld te maken. Laat dit laatste nou precies zijn wat de dat ECB wil bereiken met haar rentebeleid: consumeren, investeren en spenderen. Maar als iedereen zijn geld op een andere manier moet beleggen, zijn er dan nog wel voldoende producten, projecten en investeringen die voldoen aan een gebalanceerde verhouding tussen risico en opbrengst?

Wie denkt aan investeren denkt aan aandelen, obligaties of anderen financiële instrumenten. Instrumenten die tot een tijd geleden de beste mogelijkheid leken voor de vermogende particulier, maar die sinds de meest recente kredietcrisis veel sceptici tegenover zich hebben gekregen. De aandelenmarkt lijkt steeds sneller te fluctueren, obligaties leveren evenals spaargeld niks meer op en alternatieve financiële instrumenten ‘deugen niet’. Wie echter durft af te wijken van de gebaande paden stapt in een jungle vol exotische producten, een plek waar de AFM geen (toe)zicht op heeft. En nee, we hebben het hier niet over investeren in een nog te bouwen bungalowpark op Bali of het piramidespel van Ponzi dat je centen binnen een week verdubbelt. Wat razend populair lijkt te worden is veel tastbaarder: waardevolle collector’s items.

Het investeren in tastbare zeldzame producten is echter niks nieuws. Onderzoek van Barclays wijst uit dat welvarende particulieren steeds vaker een wezenlijk deel van hun vermogen in deze categorie investeren. Digitalisatie maakt de markt ook nog eens transparanter en toegankelijker, een vintage Chanel handtas koop je tegenwoordig bij een online marktplaats die authenticiteit verzekert en ook veilinghuizen specialiseren zich in de verkoop van zeldzame artikelen. Maar wat maakt een collector’s item nou zo waardevol en hoe onderscheidt het zich van een normaal product?

De beslissing om te investeren in alternatieve middelen komt voort uit een aantal behoeften van de investeerders. Het kan dat men hoopt op een hoger rendement dan bij traditionele investeringen of het kan voortkomen uit passie voor een bepaald product. Er zijn verschillende soorten tastbare investeringen, die grofweg gekarakteriseerd worden door een aantal overeenkomende eigenschappen. De aanschaf en verkoop vindt bijvoorbeeld niet plaats via gebruikelijke kanalen, maar met name via (online) veilingen of via via. Eenmaal op de markt aangekomen, blijkt dat producten beperkt beschikbaar zijn. Deze schaarste leidt, zoals bij traditionele investeringen, vaak tot het positief beïnvloeden van de koers. De koers van alternatieve investeringen wordt ook door product-specifieke aspecten beïnvloed. Zo zijn bijvoorbeeld het merk en haar reputatie erg belangrijk voor de prijs van een product. Het lijkt voor de hand liggend, maar aangezien het om fysieke producten gaat is ook de staat waarin het product verkeert belangrijk. Een vintage fiets die volledig verroest is, zal beduidend minder opleveren dan een prachtexemplaar. De status van vintage en het bouwjaar hebben ook invloed op de prijs van een product.

Er kleven ook gevaren aan alternatieve investeringen, zoals het illiquide karakter ervan of het risico op replica’s en diefstal. Dit illiquide karakter heeft echter ook een voordeel, het heeft namelijk als keerzijde dat alternatieve investeringen minder gevoelig zijn voor dagkoersen. Andere nadelen zijn hoge transactiekosten, transportkosten, eventuele opslagruimte en het benodigde kennersoog voor een verstandige investering. Vooral de laatste factor zal een groot effect hebben op het rendement. Dit gaat echter ook hand in hand met interesse en passie voor een bepaalde investering.

Mocht je geen scherp kennersoog hebben, maar toch positief resultaat willen behalen, dan is een fonds wellicht een goede optie. Laten we bijvoorbeeld kijken naar het rendement van de World Whisky Index tijdens de economische crisis, deze lag tussen 2007 en 2010 gemiddeld op 30,4% . Dit rendement werd ondanks de crisis behaald en het lijkt alsof de koers omgekeerd evenredig aan het vertrouwen in aandelen is. Vandaar dat het niet gek is, dat de laatste jaren een toename in alternatieve investeringsfondsen op de markt te zien is en het steeds gebruikelijker wordt om buiten de gebaande paden te treden.

Al met al kunnen we stellen dat, voor wie rekening houdt met de bovengenoemde eigenschappen, dergelijke investeringen een goed alternatief zijn. Ook al kost het aanschaffen en inlezen tijd en moeite, met een gezonde portie interesse of passie kom je al een heel eind. En laten we vooral één ding niet vergeten: je zult er een stuk meer van genieten dan je aandeel Apple Incorporated.

Lorain Giesbers en Dennis Repkes

Paul Jans
Paul Jans
Managing Director

Naar:

Artikelen Overzicht

Praat mee!

Kennisabonnement


Onze consultants

Lees ook: