Compliance traject Bitonic

bitonic

Sinds de lente van 2012 is Bitonic in Nederland actief. Het is het eerste en grootste bitcoin-bedrijf van Nederland. Bij Bitonic kan iedereen bitcoins kopen via iDEAL of Mister Cash. Sinds de oprichting van Bitonic heeft Bitonic al meer dan 140.000 bitcoins verhandeld.  In 2013 heeft Bitonic het initiatief genomen om een Nederlandse bitcoin-exchange op te zetten.

Bitcoin-exchanges zijn in het verleden niet altijd even betrouwbaar gebleken. Bitonic wilde daarom een exchange beginnen die klanten in staat stelt om veilig en vertrouwd te handelen in bitcoins. De doelstelling van Bitonic is daarom om ervoor te zorgen dat ze voldoet aan alle voorwaarden waar een Betaalinstelling in Nederland die onder toezicht staat van de DNB ook aan moet voldoen.

Enigma heeft daarom vanaf begin 2014 samen met Bitonic een traject opgestart om Bitonic geheel compliant te maken aan alle voorwaarden die gelden voor een Nederlandse Betaalinstelling. Een bijzonder traject waarbij de nodige waarborgen zijn toegevoegd aan het operationele proces van Bitonic, zoals een Stichting Derdengelden, een uitgebreid Klantacceptatiebeleid en een permanente bezetting van de Risk & Compliance functie, welke ook door Enigma wordt verzorgd.

Door nauw samen te werken is de Bitonic-organisatie is verder geprofessionaliseerd en zijn alle noodzakelijke maatregelen genomen om de nieuwe exchange een solide basis mee te geven. Begin 2015 gaat de nieuwe bitcoin-exchange live en kunnen bitcoin-handelaren bij Bitonic veilig en vertrouwd handelen. Enigma draagt daar als ‘trusted partner’ voor Risk & Compliance haar steentje aan bij!

Risk & Compliance is voor Enigma een bekend speelveld. Door bij te dragen aan de ontwikkeling van deze nieuwe markt kunnen we onze kennis delen en overdragen. – Geert Blom

Roxane van der Laan
Roxane van der Laan
Executive Consultant