Gemeente ‘s-Hertogenbosch: innovatief en eenvoudig fietsuitleenconcept op transferia

Enigma Mobility ondersteunt gemeente ’s-Hertogenbosch bij de ontwikkeling, aanbesteding en implementatie van een nieuw en innovatief fietsuitleenconcept  voor op de transferia in ’s-Hertogenbosch.

Uitdaging

Gemeente ’s-Hertogenbosch heeft al langere tijd een fietsuitleenconcept waarbij, verdeeld over drie transferia aan de rand van de binnenstad, zestig leenfietsen beschikbaar worden gesteld.

Bezoekers van ‘s-Hertogenbosch kunnen hun auto op één van de drie transferia parkeren. Vervolgens hebben ze de keuze om met de bus of met een leenfiets naar de stad te gaan. Zowel de bus als de leenfietsen zijn gratis te gebruiken, maar voor het parkeren moet wel betaald worden. Echter, de leenprocedure van de leenfietsen ervaren de klanten als ingewikkeld en tijdrovend. De procedure omvat namelijk een handmatige registratie en een legitimatie van de klant, dit kost zowel de beheerder als de klant tijd.

Gemeente ’s-Hertogenbosch vindt zowel gastvrijheid als het verminderen van het aantal autokilometers in de stad erg belangrijk en heeft Enigma Mobility gevraagd met een klantvriendelijk fietsuitleenconcept te komen. Tevens breidt de gemeente het aantal leenfietsen uit naar 200 fietsen.

Aanpak

Enigma Mobility heeft samen met gemeente ’s-Hertogenbosch een nieuw fietsuitleenconcept bedacht, welke sneller en eenvoudiger is in gebruik. Hierbij wordt de op het transferium geparkeerde auto als onderpand gebruikt voor het lenen van de fiets(en). Middels een zelfserviceproces krijgt de klant de fietssleutel(s). Dit proces verloopt klantvriendelijk en snel waarbij het kenteken van de auto wordt gekoppeld aan de uitgeleende fiets(en).

Enigma maakt bij het ontwikkelen van nieuwe mobiliteitsconcepten gebruik van Service Design en Lean Innovation. Nieuwe diensten en processen worden op deze manier klantgericht ontworpen en ingericht. We maken de aanleiding, probleemstelling en het klantproces onafhankelijk van leveranciersbelangen inzichtelijk. Het voor gemeente ’s-Hertogenbosch bedachte concept hebben we op deze manier middels een aanbesteding doelgericht uitgevraagd in de markt. Voordeel hiervan is dat de geleverde oplossing daadwerkelijk aansluit bij het bedachte concept en de gewenste oplossing; een eenvoudig en klantvriendelijk proces.

Resultaat

Deze aanpak heeft geleid tot de volgende resultaten:

  • Een klantgericht en eenvoudig fietsuitleenconcept op de drie transferia;
  • Twee succesvolle aanbestedingen; één voor de leenfietsen en één voor het uitleensysteem;
  • Een begeleide implementatie van de leenfietsen, het uitleensysteem en de koppeling van het uitleensysteem met het parkeersysteem.

Dirk-Jan de Haan
Dirk-Jan de Haan
Executive Consultant