nieuwsbrief

Enigma Nieuwsbrief - Juni 2018

Column Paul Jans

 
The endgame finally begins.
Eindelijk…. een kleine stap. Toezichthouder de Nederlandsche Bank (DNB) doet een handreiking aan partijen die staan te popelen om nieuwe betaaldiensten aan te bieden op de Nederlandse markt. Zij kunnen in afwachting van een wettelijke basis alvast een concept indienen voor een vergunningaanvraag. DNB belooft te beginnen met de beoordeling van die aanvragen.

Lees de column

Het betaallandschap verandert: credit management ook?

 
Sinds 13 januari is de herziene Europese betaalrichtlijn PSD2 in werking getreden en in de nationale wetgeving van alle lidstaten ondergebracht. Voor zowel toezichthouders als fintechs ligt er de taak om met adequaat toezicht en verantwoord ondernemen de privacy van gebruikers te waarborgen en het betaal- en gebruiksgemak van consumenten te verhogen. Ook voor de credit manager biedt PSD2 kansen. Geert Blom en Jaco Booster laten in het artikel zien hoe PSD2 en het veranderende betaallandschap invloed hebben op credit management.

Lees het artikel
swift

BELLIN, onze Treasury Partner viert 20 jaar jubileum

 
Het kan bijna niet toevallig zijn, maar in het jaar dat Enigma 20 jaar bestaat, viert ook BELLIN dezelfde mijlpaal. Al meer dan 5 jaar is Enigma de certified partner van BELLIN in Nederland. Martin Bellin, zelf een treasurer van oorsprong, heeft in die 20 jaar een volwaardige organisatie gebouwd van meer dan 150 werknemers. Het Treasury Management Systeem tm5 wordt door meer dan 25.000 gebruikers en 375 klanten wereldwijd gebruikt. De filosofie van Martin Bellin ging echter verder dan het bouwen van een goed systeem, maar vooral ook het opzetten van een netwerk van treasurers was essentieel in zijn visie. Het volgende artikel in CEO-Insight geeft inzage in de drive en visie van Martin Bellin.

Lees het artikel

De mobiliteitswereld kan een voorbeeld nemen aan de financiële wereld

 
Nederland en de rest van de wereld staan voor een flinke uitdaging: er moet een transitie naar nieuwe mobiliteitsvormen op gang komen, om de bereikbaarheid van steden te verbeteren, de milieubelasting te verlagen en mobiliteit voor iedereen betaalbaar te houden. Een aanbod met één app of pas voor een keten aan mobiliteitsaanbieders heet Mobility as a Service (MaaS). In het artikel lees je meer over MaaS, scheme-denken en de kansen die er liggen in de mobiliteitswereld.

Lees het artikel
swift

Instant Payments: realtime betalingen op elk moment

 
Geld binnen vijf seconden op de rekening van de begunstigde. Een bijna onvoorstelbare snelheid van betalen. De ontwikkelingen zijn volop gaande en achter de schermen werken banken hard aan de bouw van het platform waarmee Instant Payments vanaf mei 2019 op grote schaal beschikbaar komt in Nederland. Lees verder voor de cijfers en feiten en de ontwikkelingen en tijdslijnen in Nederland en Europa.

Lees het artikel