nieuwsbrief

Enigma Nieuwsbrief - September 2018

Column Paul Jans

 
De Chinezen komen.
De langverwachte invasie van buitenlandse partijen, van Fintech’s, van nieuwkomers, van Chinezen, Amerikanen en Oost-Europeanen is nu echt werkelijkheid. We ondersteunen op dit moment een vijftal organisaties die een vergunning aanvragen bij de DNB om nieuwe financiële diensten aan te bieden in de Nederlandse en Europese markt. En ook de komende maand staan er weer gesprekken gepland met nieuwkomers.

Lees de column

Enigma in een nieuwe jas (3x)

 
De maatschappij verandert, de innovaties volgen elkaar snel op en ook binnen Enigma reageren wij daar gepast op met een aantal veranderingen. Ten eerste zijn we per 3 september verhuisd naar een nieuw pand vlakbij station Driebergen-Zeist. De afgelopen maanden hebben we het kantoor mogen ontwerpen en laten realiseren en we zijn trots op het resultaat. Het is een open kantoor met weer voldoende ruimte voor groei en agile werken, erg duurzaam en energie zuinig en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is Princenhofpark 19, 3972 NG, Driebergen-Rijsenburg. De tweede verandering is te vinden in ons logo. ‘Enigma’ en ‘consulting’ is behouden, maar wel met een modernere “look”. Aan de derde wijziging wordt nog hard gesleuteld, dat is de vernieuwing van onze website.

Lees het artikel
psd2

PSD2 leidt tot nieuwe impuls vergunningsaanvragen bij DNB

 
Begin 2018 is in de herziene Europese betaalrichtlijn PSD2 (Payment Service Directive 2) in werking getreden. In Nederland is de nationale uitwerking van PSD2 vertraagd en op dit moment nog niet omgezet in Nederlandse wetgeving. Door de ontstane vertraging zijn nieuwe marktpartijen nog niet toegetreden tot de Nederlandse betaalmarkt. Geert Blom schrijft in dit artikel over de vergunningsvereisten en de voorbereiding voor nieuwe markttoetreders en het beoordelingsproces bij De Nederlandsche Bank.

Lees het artikel

Fintechs versus Banken

 
De kracht van Fintechs komt de laatste tijd steeds meer tot uitdrukking. Denk aan de stormachtige groei van Adyen. Voor de banken een onmogelijkheid om mee te concurreren alleen al als je denkt aan de uitgebreide besluitvormingsprocessen binnen een bank, de strikte compliance eisen waaraan moet worden voldaan en de logge doch robuuste legacy systemen waar men mee werkt. De drie drijvende krachten achter de opkomst van de Fintechs zijn technologie, cultuur en wetgeving. Maar daarentegen zitten ook banken niet stil. In dit artikel gaat Jaco Booster in op de positie van de Fintechs en de banken.

Lees het artikel
fintech

Treasury Barometer 2018

 
For the 5th year in row, Rabobank and Enigma Consulting have asked treasurers to participate in the online Treasury Barometer Survey 2018. The objective of the Treasury Barometer Survey, developed for and by treasurers, is to understand the latest trends and developments in the (corporate) treasury landscape and to share these results with the treasury community. In line with the previous years, an independent Editor Panel, consisting of corporate treasurers, has been consulted for the content of this year’s Barometer. For 2018, we focussed with the Barometer on three major themes: 1.Sustainability, Environment & ‘Green’ Treasury, 2. Diversity, Inclusion and Talent development and 3. Connectivity & Digital Treasury roadmap. The results of the Barometer will be presented in a Treasury Barometer online report, at the DACT Treasury Conference on 15 and 16 November 2018 in Noordwijkerhout.