FAQ items aan het laden...
Instant Payments Scan2022-09-29T10:03:30+02:00

Wat betekenen Instant Payments voor u en de service aan uw klanten?

Een Instant Payment is een (SEPA) overboeking in Euro’s die binnen enkele seconden van opdrachtgever naar begunstigde wordt overgemaakt en bijgeschreven op de bankrekening van de begunstigde. Dit kan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar en het ontvangen geld kan ook direct gebruikt worden. In enkele landen in Europa kan al enige jaren “instant” worden betaald en sinds 1 mei 2019 is dit ook mogelijk in Nederland.

Pim Stam
Pim Stam
Executive Consultant
Voor
bedrijven

Welke gevolgen hebben Instant Payments voor uw organisatie?

Uw klanten verwachten mogelijk instant verwerking van hun betalingen bij afname van uw producten of diensten. Dit heeft impact op uw bedrijf en uw bedrijfsvoering. Denk daarbij aan het direct tonen van een betaling in uw klantportaal en real-time reconciliatie daarvan. Vergeet ook vooral niet dat het betalingsverkeer nu ook in het weekend en de avonden door gaat. Daarbij is het veelal ook een versnelling van uw bedrijfsvoering; cashmanagement, bankrelatiemanagement, betaalsoorten, betaalkanalen, etc.

Wat betekent dit voor uw eigen organisatie en de respectievelijke bedrijfsprocessen en hoe kunt u hierop inspelen? Heeft u hier al over nagedacht of al actie op ondernomen?

In gesprekken met onze klanten blijkt dat er een sterke behoefte is aan duidelijkheid over de impact en de kansen van Instant Payments. Enigma Consulting biedt u deze mogelijkheid in de vorm van de Instant Payments Scan voor uw organisatie. Samen met u bepalen we de impact en kansen waardoor u de beste strategie kunt bepalen voor Instant Payments.

Met deze scan wordt de impact van instant payments over de gehele betaalprocesketen bepaald. Stap voor stap. Van de klantkanalen tot mid- en back-office naar liquiditeitenmanagement en reconciliatie wordt duidelijk gemaakt welke keuzes u zult moeten maken.

In een sessie die Enigma met een aantal van haar klanten heeft gehouden bleek deze benadering zeer nuttig. Verder hebben we de ervaringen uit deze sessie meegenomen in onze Scan.

Graag zijn wij u hiermee van dienst!

Voor
banken

Welke gevolgen hebben Instant Payments voor uw betaalprocessen?

Met de overgang naar Instant Payments gaat de interbancaire clearing en settlement van batch naar real-time en individuele verwerking van transacties. Dit heeft grote impact op uw betaalprocessen. Hierbij moet u denken aan o.a.:

  • de inrichting van uw IT-omgeving, operations, klantenservice en uw fraude/AML organisatie
  • de inrichting van uw cash & liquidity management
  • de aansluiting op huidige of nieuwe clearing- en settlement mechanismen (CSM’s), lokaal of Europees

Wat betekent dit voor uw eigen organisatie en de respectievelijke bedrijfsprocessen en hoe kunt u hierop inspelen?

In gesprekken met diverse Nederlandse banken blijkt dat er een sterke behoefte is aan duidelijkheid over de impact en de kansen van Instant Payments. Enigma Consulting biedt u deze mogelijkheid in de vorm van de Instant Payments Scan. Samen met u bepalen we de impact en kansen waardoor u de beste strategie kunt bepalen voor de invoering van Instant Payments in uw organisatie.

Met deze scan bepalen we de impact van Instant Payments over de gehele betaalwaardeketen. Stap voor stap. Van klantkanaal tot mid- en back-office en de link met externe partijen wordt duidelijk gemaakt welke keuzes u zult moeten maken. In een sessie die Enigma met een aantal banken heeft gehouden bleek deze benadering zeer nuttig. Verder hebben we de ervaringen uit deze sessie meegenomen in onze Scan.

Daarnaast hebben we ook ruime ervaring in implementatietrajecten van Instant Payments bij diverse financiele instellingen en kunnen daar ook verschillende rollen vervullen: projectmanager, product owner, businessanalist en project management officer. We hebben daarbij oog voor de diverse interne en externe stakeholders en kunnen ook gerelateerde pakketselecties (zoals payment engine, CSM of sanctiescreening) faciliteren.

Graag zijn wij u hiermee van dienst!

Artikelen

Onze Instant Payments Experts

Marc Groot

Executive Consultant
Mike Adrichem

Senior Consultant
Pim Stam

Executive Consultant
Robert Jan Wekking

Managing Partner
Ga naar de bovenkant