FAQ items aan het laden...
Interbancair betalingsverkeer2022-09-13T10:24:22+02:00

Het speelveld van interbancaire verevening en verrekening van internationaal betalingsverkeer gaat op de schop. In Europa worden Target2, T2S en TIPS geconsolideerd in een nieuw platform. De internationale betaal- en rapportageberichten tussen banken gaan van MT over op ISO20022. En SWIFT komt met een nieuw Transaction Management Platform voor internationale betalingen en effectentransacties. Dat betekent veel werk voor instellingen die gebruik maken van de Target-systemen en SWIFT. Enigma Consulting kan u helpen bij het analyseren en implementeren van de wijzigingen.

Pieter van Stempvoort
Pieter van Stempvoort
Senior Consultant
Target consolidatie

De huidige Target2, T2S en TIPS-systemen van de Europese centrale banken worden ondergebracht in een nieuw platform voor Europees interbancair betalingsverkeer. Naast deze drie systemen maken onder meer een centrale opzet van het liquiditeitsbeheer (CLM), centraal beheer van gemeenschappelijke gegevens en een geharmoniseerde interface met de buitenwereld (ESMIG) deel uit van het nieuwe platform. En het berichtenverkeer van en naar Target2 migreert van MT naar ISO20022. Al deze veranderingen krijgen hun beslag in een big bang implementatie per 21 november 2022.

Neemt uw instelling direct of indirect deel aan één van de Target-systemen? Dan moet u vóór die tijd uw processen en IT-systemen aanpassen aan de nieuwe werkwijze, berichtenstandaard en interface. Daarbij moet u voldoen aan de verschillende mijlpalen die de Europese Centrale Bank heeft gedefinieerd.

Migratie naar ISO20022

Het interbancaire berichtenverkeer in het kader van internationale betalingen via SWIFT migreert van de MT naar de ISO20022 (MX) standaard. Het gaat hierbij met name om de betaalberichten uit de MT1- en MT2-serie en de rapportageberichten uit de MT9-serie. Het gebruik van de MX-berichten en de vertaalregels tussen MT en MX worden in goede banen geleid door de Cross Border Payments and Reporting Plus Group (CBPR+) van de banken en SWIFT. De migratie zelf wordt uitgesmeerd over de periode november 2022 tot en met november 2025.

Initieert of verwerkt uw instelling internationale betalingen via SWIFT? Of verstuurt of ontvangt uw instelling rekening- of transactierapportages via SWIFT?  Dan moeten uw IT-systemen aan de ISO20022 formaten en regels worden aangepast. En omdat de technische aansluiting op het SWIFT-netwerk met de overstap op MX-berichten ook wijzigt, moet die ook worden aangepast.

Hoe kunnen wij
u helpen?

Onze interbancair betalingsverkeer experts kunnen u helpen bij het analyseren van de impact en begeleiden van de implementatie van de wijzigingen in het kader van de Target-consolidatie en de migratie van MT naar ISO20022. U kunt daarbij denken aan het volgende:

Target-consolidatie

  • Adviseren over nieuwe opzet van rekeningen bij de Europese Centrale Bank.
  • Analyseren en inrichten van de processen in het kader van betalingen en liquiditeitsbeheer.
  • Analyseren van de impact van de nieuwe ISO20022 berichten voor uw instelling én voor uw klanten.
  • Workshops over het verandergebied, de processen en de berichtenstandaard.

Migratie naar ISO20022

  • Analyseren van de impact van de nieuwe ISO20022 berichten voor uw instelling én voor uw klanten.
  • Adviseren over en analyseren van de impact van het nieuwe Transaction Management Platform van SWIFT.
  • Workshops over het verandergebied, de processen en de berichtenstandaard.

Geïnteresseerd of wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze consultants.

Artikelen

Onze Interbancaire Betalingsverkeer Experts

Niek van Westing

Senior Consultant
Pieter van Andel

Executive Consultant
Pieter van Stempvoort

Senior Consultant
Pim Stam

Executive Consultant
Richard Vianen

Senior Consultant
Ga naar de bovenkant