Operationeel risico, groot of klein. Het speelt in elke organisatie. Operationele risico’s hebben in de afgelopen periode hun relevantie bewezen.

Zowel vanuit toezichthouders als vanuit het bedrijfsleven, is de aandacht voor operationele risico’s toegenomen. Hierbij ligt niet alleen de focus op het identificeren van operationele risico’s, ook het kwantificeren is van belang. Dit maakt operationeel risico management voor veel organisaties een uitdaging.

Jaap Jan de Jong
Jaap Jan de Jong
Executive Consultant

3 belangrijke pijlers in onze werkwijze:

Monitorings-
programma

Elke organisatie is anders en toch wil iedereen hetzelfde: ‘in control’ zijn. Enigma helpt u met een onafhankelijk monitoringsprogramma op maat.

Een onafhankelijk monitoringsprogramma

Onafhankelijk en toch verbonden. Deze combinatie lijkt tegenstrijdig, maar Enigma Consulting kan uw organisatie ondersteunen bij het inrichten van een monitoringsprogramma op maat waarin deze gedachten centraal staan.

In de praktijk zien we vaak dat risicomanagers op afstand acteren. Er worden periodiek risico’s geïdentificeerd en uitgebreide rapportages opgesteld die geen draagvlak kennen binnen de business lines zelf. Hierdoor verliest risk management impliciet zijn functie en worden periodieke monitoringsmomenten gezien als een last.

Programma op maat

Enigma kan deze cirkel doorbreken door een monitoringsprogramma op maat in te richten. Onze consultants werken op de werkvloer, samen met de business lines binnen projecten, aan een voortdurende inventarisatie en monitoring van risico’s. Met de kennis van de business lines en een inhoudelijke verdieping in de projecten worden alle risico’s gezamenlijk tijdens de Risk Self Assessments geïdentificeerd en gemanaged. Op deze manier wordt de relatie tussen risico management en de business lines geoptimaliseerd en wordt risico management integraal onderdeel van uw organisatie.

Het resultaat van deze aanpak is duidelijk: met behoud van de relatie een onafhankelijk risico-functie beoefenen. Samen zorgen we ervoor dat uw organisatie altijd ‘in control’ is.

Risk self-assessments

Met het bewust nadenken over operationele risico’s is de belangrijkste stap in effectief risico management gezet.

Begeleiden en uitvoeren van Risk Self Assessments

Iedereen is een Risk manager, want in elke organisatie en business line doen zich operationele risico’s voor. Of het nu gaat om autorisaties in de backoffice-systemen of het Know-Your-Customer beleid, al deze maatregelen worden genomen om operationele risico’s te mitigeren. Onbewust zijn we dagelijks bezig om onze operationele risico’s te mitigeren, maar pas als deze denkwijze bewust en actief toepassen zal uw organisatie hiermee geholpen zijn.

Bewustwording

Bewustwording van de operationele risico’s door de business lines binnen uw organisatie is de eerste stap in effectief risico management. Door Risk Self Assessments te begeleiden en uit te voeren, stimuleren de consultants van Enigma de business lines actief controle te houden over operationele risico’s.

Risk Self Assessments

De Risk Self Assessments kunnen op verschillende wijze ingericht worden, waardoor er ruimte is deze aan assessments aan te sluiten op specifieke bedrijfskarakteristieken. Of het nu gaat om een assessment in de vorm van een workshop, een vragenlijst of een combinatie hiervan, de consultants van Enigma staan klaar om u te ontzorgen op het gebied van risico management. Door de Risk Self Assessments bedrijfsspecifiek toe te passen, kunnen we het operationele risico management zo effectief en efficiënt mogelijk inrichten.

Rapportage
&
dashboard

Geen losse Excel-lijstjes meer. Met METIS heeft u altijd en overal een totaaloverzicht van alle operationele, compliance en programmarisico’s.

Cases

PaySquare over Enigma

“If you want a quick step forward within the compliance environment, i suggest you hire Enigma.” Lees verder ›

Inrichting Risk Management praktijk

Voor een wereldwijd opererende financiële dienstverlener heeft Enigma een grote bijdrage geleverd bij het inrichten van haar Risk Management praktijk. Door onze expertise in Credit Risk en Credit Risk- modellen hebben wij onze klant ondersteund bij de IRBA approach inrichting. Daarbij hebben wij haar ontzorgd door verantwoordelijkheid te nemen voor het collecteren van alle data om haar kapitaal reserves vast te stellen. Dit omvangrijke project had een wereldwijd bereik met divisies in Rusland, China, Singapore, Hong Kong, Hongarije, Argentinië, Polen en Zuid Korea.

Onze Risk & Compliance Experts

Arjan Bom

Senior Legal Consultant
Arnoud van Sterkenburg

Partner
Ian Kok

Senior Legal Consultant
Jaap Jan de Jong

Executive Consultant
Kaj van der Peet

Consultant
Lex van Beurden

Senior Consultant
Maarten van Denzen

Senior Legal Consultant
Roland Hols

Consultant
Roxane van der Laan

Executive Consultant
Thim Donkervoort

Senior Legal Consultant