De nieuwe Europese wetgeving voor crowdfundingdienstverleners treedt op 10 november 2021 in werking. Vanaf deze datum kunnen crowdfundingdienstverleners een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zonder deze vergunning kan de dienstverlening vanaf november 2022 niet worden voortgezet.

Vanaf 1 november 2021 kunnen aanbieders via een digitaal portaal van de AFM een aanvraag indienen voor een crowdfundingvergunning. De AFM gaat vergunningen verlenen voor zogeheten loan-based en equity-based crowdfundplatformen.

Enigma Consulting heeft ruime ervaring met vergunningaanvraag trajecten. Zo hebben wij onder andere betaaldienstverleners, cryptodienstverleners, elektronische geldinstellingen, aanbieders van online kansspelen en crowdfundingdienstverleners geholpen bij het verkrijgen van een vergunning of ontheffing.

Momenteel zijn de vergunningsvereisten die voor de omschreven aanbieders van crowdfundingdiensten gaan gelden nog niet volledig uitgewerkt door de Europese toezichthouder en de AFM. Wel zijn op basis van de gepubliceerde verordening de geldende voorwaarden en vereisten op hoofdlijnen al duidelijk.

Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • Het opzetten van een beheerste governance structuur en organisatie inrichting
  • Procedures en processen om de organisatorische en operationele vereisten om een beheerste en prudente bedrijfsuitvoering te waarborgen, waaronder o.a.:
    • Een scheiding van verantwoordelijkheden binnen de onderneming;
    • Het waarborgen van de bedrijfscontinuïteit;
    • Het voorkomen van belangenconflicten.
  • Het garanderen van een integere organisatie waarin de klantbehoefte centraal staat
  • Het opstellen van processen om klanten te identificeren, te monitoren en indien nodig, te rapporteren

Enigma Consulting heeft uitgebreide kennis en ervaring met het inrichten en vastleggen van een gedegen en compliant bedrijfsvoering.

Erik van der Leer
Erik van der Leer
Consultant
Over Enigma

Enigma Consulting begeleidt en ondersteunt organisaties op alle gebieden van een vergunningaanvraag, zowel juridisch, procedureel als administratief.

Wij werken met een multidisciplinair team, hierdoor bieden wij alle expertisegebieden die nodig zijn bij de vergunningsaanvraag . Het resultaat is een aanvraag die op alle onderdelen voldoet aan de kwaliteitseisen van de toezichthouder, wat leidt tot een snellere toetsing en vergunningsverlening.

Onze Risk & Compliance Experts

Arjan Bom

Senior Legal Consultant
Arnoud van Sterkenburg

Partner
Ian Kok

Senior Legal Consultant
Jaap Jan de Jong

Executive Consultant
Kaj van der Peet

Consultant
Lex van Beurden

Senior Consultant
Maarten van Denzen

Senior Legal Consultant
Roland Hols

Consultant
Roxane van der Laan

Executive Consultant
Thim Donkervoort

Senior Legal Consultant