Column juli 2019

Vakantie?

De betaalrevolutie komt in de tweede helft van dit jaar volledig tot wasdom met PSD2 in september en de verdere ontwikkeling van instant payments.

Instant payments komt steeds meer op stoom en we beginnen het met zijn allen al normaal te vinden dat betaalopdrachten binnen enkele seconden worden verwerkt en bij de begunstigde van een andere bank op de rekening staan. En dat ook in het weekend. Eindelijk welkom in de 21e eeuw! Je moet dan wel bij een van de vijf banken, Rabobank, ING, ABN Amro, Volksbank (SNS, Regio Bank en ASN) of Knab bankieren, want anders blijf je toch hangen in de vorige eeuw. Sommige banken die nog niet zijn aangesloten op instant payments zien dit niet als een groot probleem voor hun klanten, maar je merkt nu al dat er een vorm van irritatie ontstaat als een betaling niet instant is en dat zal de komende maanden alleen maar groeien. Instant is nu echt de norm. Tijd voor actie voor de achterblijvende banken.

Wat PSD2 betreft is er nog het nodige werk aan de winkel voor alle banken. Europese banken waren verplicht om hun productie-API’s beschikbaar te stellen vóór 14 juni, drie maanden vóór de laatste RTS-deadline van 14 september 2019. Recent onderzoek van o.a. Tink wijst uit dat de ontwikkeling en kwaliteit van de benodigde API’s bij de meeste banken behoorlijk achter ligt op dit vereiste tijdspad. Dus ook hier tijd voor actie bij nagenoeg alle banken. Startups en fintech’s staan te trappelen om op basis van PSD2 en instant payments nieuwe financiële diensten aan te bieden. Ben je als bank niet klaar voor de nieuwe ontwikkelingen, gebruik de zomer dan om de achterstand in te lopen. Alle anderen wens ik een fijne vakantie met heldere in- en vergezichten. En dan gaat de financiële en fintech sector daarna weer aan de slag om Nederland nog meer innovatieve daadkracht te geven.

Paul Jans

Paul Jans

Managing Director

Naar:

Artikelen Overzicht

Praat mee!

Kennis- abonnement


Onze consultants

Lees ook: