Op 2 juni 2016 fietste Enigma met klantteams van Zeist naar Parijs voor het goede doel. In de nieuwsbrief van juli vind je een verslag van de ZEPA Challenge 2016. Nu, 4 maanden later, is het tijd om bij één van de goede doelen op bezoek te gaan en te zien hoe zij de donaties hebben besteed.

Met een aantal collega’s bezochten we de jongeren van Stichting YOIN. Ze wonen in kleine groepjes verdeeld over meerdere plaatsen in appartementen en wij gingen op bezoek in Doetinchem bij 3 meiden en 4 jongens.

We werden ontvangen door Elli en Sofia van Stichting YOIN en gingen eerst bij de meiden op bezoek. De goedlachse meiden zijn 15, 17 en 17 en spreken redelijk goed Nederlands. Twee van de drie zijn zussen en hebben de andere bewoonster op hun eerste adres in Nederland ontmoet. De zussen hebben de reis van 7 maanden samen gemaakt. Hun ouders zijn niet meer in leven en onderweg zijn ze hun oudere zus kwijt geraakt. De meiden van 17 sporten allebei bij Basic-Fit en Sahar van 15 zit op karate. Ze heeft genoeg lef om alleen de straat op te gaan.

De meiden hebben allemaal veel plezier in school en balen dat ze vakantie hebben. Eén van hen heeft überhaupt pas 9 maanden onderwijs gehad in Afghanistan, voordat ze hier kwam. Het is erg knap dat ze op zo’n korte termijn al zo goed Nederlands spreken. Laten we hopen dat deze meiden mooie kansen krijgen in Nederland!

Vervolgens gingen we naar 4 jongens die gevlucht zijn uit Eritrea. Hier kregen we een enorme schaal fruit en een soort pannenkoeken met linzensoep. Eén jongen bleef op de gang staan en de andere jongens waren erg verlegen. Alhoewel de communicatie niet makkelijk was zijn we wel het e.e.a. te weten gekomen over de jongens. Zo hebben ze allemaal eenmalig een fiets gekregen. Hierop gaan ze naar school en de kerk.

Dankzij het bezoek zijn we ook nog wat meer te weten gekomen over het Nederlandse beleid met betrekking tot asielzoekers. Alle kinderen bij Stichting YOIN hebben een status van 5 jaar, wat inhoudt dat ze over 5 jaar zonder pardon teruggestuurd kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat ze ook snel Engels leren. De kinderen krijgen op dit moment €58 per week voor eten, kleding en telefoonkosten. Voor sport is €120 per jaar beschikbaar en onderdak is geregeld tot hun achttiende. Zodra ze 18 worden moeten ze op zoek naar een andere woning, stopt de begeleiding en krijgen ze bijstand waar de huur ook van betaald moet worden. Gelukkig zetten de mensen van Stichting YOIN zich, waar nodig, ook nog in na deze periode.

Al met al waren het hele bijzondere ontmoetingen. Meer dan 3 uur later gingen we weer op weg naar huis, met een hoop om over na te denken. Het geld van de ZEPA wordt in ieder geval goed besteed (€90 per kind, voor 160 kinderen). De kinderen worden gestimuleerd om na te denken over wat ze er mee willen doen. Zo kiezen ze iets wat ze écht leuk vinden en nuttig is.

De basisschool van het AZC in Zeist laat weten nog druk te zijn met de besteding van de donaties. Ze willen zoveel mogelijk kinderen gebruik laten maken van de leermaterialen die ze met de donaties gaan aanschaffen.

Roxane van der Laan
Roxane van der Laan
Executive Consultant

Naar:

Artikelen Overzicht

Praat mee!

Kennisabonnement


Onze consultants

Lees ook: